Πέντε Αρχές των Νέων Μέσων – Λεβ Μάνοβιτς

Πέντε Αρχές των Νέων Μέσων  – Λεβ Μάνοβιτς

του Δημήτρη Χαραλάμπους

1️⃣ Η πρώτη αρχή του Μάνοβιτς της ψηφιακής αναπαράστασης (numerical representation) πρεσβεύει πως όλα τα νέα μέσα αποτελούν αριθμητικές αναπαραστάσεις, μπορούν να αναπαρασταθούν με μια ακολουθία αριθμών στο δυαδικό σύστημα, με 0 και 1. Επομένως, όλα τα νέα μέσα μπορούν να περιγραφούν με μαθηματικό τρόπο και να τροποποιηθούν αλγοριθμικά. Αποτελεί αρχή-αξίωμα. Ορισμένα παραδείγματα της πρώτης αρχής είναι η απεικόνιση μιας φωτογραφίας στο δυαδικό σύστημα, η απεικόνιση κειμένου στο δυαδικό σύστημα και η απεικόνιση ήχου στο δυαδικό σύστημα. 

2️⃣ Η δεύτερη αρχή του Μάνοβιτς της αυτάρκειας στοιχείων (modularity) πρεσβεύει πως κάθε νέο μέσο αποτελείται από ανεξάρτητα μέρη, τα οποία αποτελούνται και αυτά από μικρότερα μέρη (modules). Τα ανεξάρτητα μέρη μπορούν να αποτελέσουν ένα σύνολο, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να διατηρούν τα ξεχωριστά τους χαρακτηριστικά. Η επεξεργασία επιμέρους μερών, η πρόσθεση και η αφαίρεση, η αντικατάσταση ή η διαγραφή δεν επηρεάζει το σύνολο. Αποτελεί αρχή-αξίωμα. Μερικά παραδείγματα της δεύτερης αρχής είναι πως μια παρουσίαση PowerPoint αποτελείται από εικόνα/κείμενο/γραφικά/μουσική, μια εικόνα αποτελείται από μεγάλα/μικρότερα/μικρά εικονοστοιχεία (pixels) κι ένα πρόγραμμα περιήγησης (browser) περιέχει αγαπημένα (favorites), σελιδοδείκτες (bookmarks) και επεκτάσεις (extensions)

3️⃣ Η τρίτη αρχή του Μάνοβιτς της αυτοματοποίησης (automation) πρεσβεύει πως τα νέα μέσα μπορούν να δημιουργηθούν αυτόματα και μπορούν να τροποποιηθούν εύκολα. Για να υλοποιηθεί ισχύουν ως προϋποθέσεις η πρώτη και η δεύτερη αρχή. Κάποια παραδείγματα αυτοματοποίησης είναι το λογισμικό επεξεργασίας κειμένου (π.χ. Word) για αυτόματη δημιουργία πίνακα περιεχομένων μέσα από τη χρήση προτύπων (templates), τα φίλτρα σε λογισμικά επεξεργασίας εικόνων τα οποία δίνουν τη δυνατότητα για αυτόματη τροποποίηση μιας εικόνας βελτιώνοντας της το χρώμα ματιών/αντίθεση και η δημιουργία ενός project σε λογισμικό επεξεργασίας βίντεο με τις λειτουργίες copy-paste/drag and drop. 

4️⃣ Η τέταρτη αρχή του Μάνοβιτς της ποικιλότητας (variability) πρεσβεύει πως τα νέα μέσα υπάρχουν σε πολλές, διαφορετικές μορφές και προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών. Για να υλοποιηθεί ισχύουν ως προϋποθέσεις η πρώτη και η δεύτερη αρχή. Ορισμένα παραδείγματα της τέταρτης αρχής είναι τα πρότυπα (templates, π.χ. στο Blogger), η διαφοροποίηση περιεχομένου ανάλογα με την ταχύτητα δικτύου (π.χ. περιβάλλον Gmail) και η διαφορετική απεικόνιση μιας φωτογραφίας (π.χ. εφέ αρνητικό, swirly, bloated, fuzzy).

5️⃣ Η πέμπτη αρχή του Μάνοβιτς της μετατροπής στοιχείων σε άλλες μορφές (transcoding) πρεσβεύει ότι το πώς κατανοούμε και το πώς αναπαριστούμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας επηρεάζεται από τη λογική του Η/Υ (π.χ. αναζήτηση, ταξινόμηση, φιλτράρισμα) σε δύο επίπεδα πολιτιστικό (cultural layer) και υπολογιστικό (computer layer). Για να υλοποιηθεί ισχύουν ως προϋποθέσεις η πρώτη και η δεύτερη αρχή. Μερικά παραδείγματα της πέμπτης αρχής είναι η χρήση λεξιλογίου Η/Υ (σε προϊόντα ενός καταλόγου κάνε «sort» με βάση την τιμή, πρέπει να κάνεις backup, format και updates), η ανάγνωση εφημερίδας σε ψηφιακή μορφή και το άκουσμα μουσικής από USB (αντί CD από δισκοπωλείο).

Σχόλια