Αναγνώριση Μουσικής: SoundHound εναντίον Shazam

Αναγνώριση Μουσικής: SoundHound εναντίον Shazam

του Δημήτρη Χαραλάμπους

Με ταχύτερα smartphone και ταχύτερη πρόσβαση σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, οι λάτρεις της μουσικής βρίσκουν πολύ πιο εύκολα πληροφορίες για το τραγούδι που ακούνε γύρω τους με το πάτημα ενός κουμπιού σε εφαρμογές αναγνώρισης μουσικής.

Το SoundHound και το Shazam είναι οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι σε αυτόν τον χώρο. Το Shazam κυκλοφόρησε το 2002 και η Apple το αγόρασε το 2018, ενώ το SoundHound έφτασε αργότερα το 2005, και τα δύο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Η διαδικασία αναζήτησης μουσικής είναι η ίδια και για τις δύο εφαρμογές, με σημαντικό κλειδί εισόδου ήχου για αναγνώριση. Και οι δύο υπηρεσίες σάς προσφέρουν λεπτομέρειες σχετικά με το τραγούδι: τίτλος τραγουδιού, εξώφυλλο άλμπουμ, είδος, όνομα καλλιτέχνη.

Επίσης, υπάρχουν παρόμοιες μουσικές προτάσεις και σύνδεσμοι για να αγοράσετε το κομμάτι. Και οι δύο εφαρμογές σάς επιτρέπουν να παρακολουθείτε το ιστορικό ετικετών, αλλά το SoundHound έχει πολλά να προσφέρει.

Το ES LiveLyrics περιέχει ηχογραφήσεις και επισημαίνει ορισμένα από τα κείμενα που διαβάζονται.

Διασύνδεση και Εμπειρία

Το SoundHound κερδίζει εδώ, χάρη στην εντυπωσιακή γραφική διεπαφή, κάνει την εμπειρία χρήστη πολύ ελκυστική. Η εφαρμογή σάς δίνει τη δυνατότητα να κάνετε ροή μουσικής από διαφορετικές πλατφόρμες όπως το YouTube και το Spotify με στίχους που μπορείτε να τραγουδήσετε.

Το Shazam, από την άλλη πλευρά, είναι απλό στη διεπαφή του, γεγονός που καθιστά εύκολη την αγορά τραγουδιών. Θα βρείτε περισσότερες καταχωρίσεις στο Shazam παρά στο SoundHound. Η πληρωμένη έκδοση του SoundHound είναι χωρίς διαφημίσεις και προσφέρει πρόσθετες λειτουργίες, όπως γραφικό στοιχείο οθόνης για τα χρήματά σας.

Αν ψάχνετε για ζωντανές εκδηλώσεις, προτείνω το SoundHound. Επίσης, το θέμα SoundHound έχει οριστεί σε σκούρο και θα είναι συμβατό με τηλέφωνα με οθόνες OLED.

Τιμές και Διαθεσιμότητα

Το Shazam είναι εντελώς δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις διαφήμιση. Το SoundHound προσφέρει μια δωρεάν υπηρεσία για όλους τους χρήστες. Η πληρωμένη έκδοση του SoundHound καταργεί μόνο διαφημίσεις και μερικές άλλες δυνατότητες, όπως συσκευές προβολής.

Και τα δύο είναι διαθέσιμα σε iOS, Windows και Android. Επιπλέον, το Shazam ενσωματώνεται με το Siri, επομένως οι χρήστες iPhone δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατεβάσουν την εφαρμογή. Το SoundHound έχει μια ενσωματωμένη φωνητική δευτερεύουσα που ονομάζεται Hound και σας βοηθά να αναπαράγετε μουσική χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές.

Ακρίβεια και Ταχύτητα

Μετά από αρκετές δοκιμές για την επαλήθευση της ακρίβειας και της ταχύτητας αυτών των εφαρμογών αναγνώρισης μουσικής, προκύπτει ότι το SoundHound είναι 100% ακριβές και πιο γρήγορο στην αναγνώριση τραγουδιών.

Αλλά όταν πρόκειται για ηχογραφήσεις συμβάντων και αναγνώριση ρεμίξ, το SoundHound δεν μπορούσε να συμβαδίσει με το Shazam. Επομένως, το μοναδικό χαρακτηριστικό «buzz» του SoundHound είναι απαράμιλλο.

Μπορείτε να τραγουδήσετε ένα τραγούδι κολλημένο στο κεφάλι σας από τη μουσική που έχετε ακούσει και το SoundHound θα σας βοηθήσει να το αναγνωρίσετε. Το SoundHound είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσει ένα τραγούδι που παίζεται εξ αποστάσεως καλύτερα, ενώ το Shazam αναγνωρίζει με ακρίβεια τα τραγούδια μέσα σε θόρυβο περιβάλλοντος.

Ακρίβεια

Εκτός από την αναγνώριση έντασης ήχου και τον φωνητικό βοηθό, η εφαρμογή σάς επιτρέπει να δημιουργείτε λίστες αναπαραγωγής για να ακούτε τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες και να κάνετε ροή μουσικής.

Το Shazam έχει τα πλεονεκτήματά του: μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο παρασκήνιο, σε αντίθεση με το SoundHound. Η λειτουργία εκτός σύνδεσης σάς ενημερώνει αυτόματα για τα τραγούδια που προσπαθήσατε να ακολουθήσετε εκτός σύνδεσης όταν είστε ξανά στο διαδίκτυο.

Το SoundHound θέλει να ανοίξετε την εφαρμογή και να προσδιορίσετε τα θέματα στη λίστα υποχρεώσεών σας, κάτι που δεν χρειάζεται απαραίτητα να κάνετε αν δεν είστε πραγματικά ερωτευμένοι με το τραγούδι που ακούτε.

Μια νέα δυνατότητα διαθέσιμη στα τηλέφωνα Shazam Android από το 2019 που ονομάζεται Pop-Up Shazam επιτρέπει στην εφαρμογή να αναγνωρίζει και να αναπαράγει μουσική εσωτερικά.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να απενεργοποιήσετε τα βύσματα Shazam για να τα ακούσετε. Το Shazam και το SoundHound προσφέρουν στους χρήστες να αναζητήσουν παγκόσμιους χάρτες της Ασίας και της Ινδίας.

Το SoundHound φαίνεται προφανώς σαν μια καλύτερη εφαρμογή μεταξύ των δύο, αλλά όταν ήρθε η μεγαλύτερη δοκιμασία όλων όταν έβαλε την ετικέτα της μουσικής, ο Shazam ήταν πιο συγκεκριμένος.

Όταν έκανε remix στα Blue Suede Shoes του Elvis Presley, το Shazam προσδιόρισε το σωστό τραγούδι, αλλά το SoundHound το προσδιόρισε ως το αρχικό τραγούδι. Με τη ζωντανή ηχογράφηση, το Shazam το αναγνώρισε σωστά, ενώ το SoundHound το προσδιόρισε ως ηχογραφημένη έκδοση.

Αρκετές απόπειρες σε διαφορετικά ζωντανά τραγούδια έφεραν τα ίδια αποτελέσματα. Φυσικά, όσον αφορά τα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν, και οι δύο εφαρμογές έδωσαν ακριβή αποτελέσματα και το SoundHound τις εντόπισε στις περισσότερες περιπτώσεις με πολύ μικρότερη ηχογράφηση από το Shazam.

Εξακολουθούμε να προτιμούμε να χρησιμοποιούμε το SoundHound για να αναγνωρίζουμε τραγούδια για διάφορους λόγους. Ο κύριος λόγος είναι ότι στο SoundHound, μπορείτε να παίξετε ή να τραγουδήσετε και (ελπίζουμε) να έχετε αποτελέσματα, ενώ το Shazam θα πρέπει να ακούσει το τραγούδι που θέλετε να αναγνωρίσετε.

Η υλοποίηση του SoundHound είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν ένα τραγούδι έχει κολλήσει στο μυαλό σας και θέλετε να μάθετε περισσότερα.

Επειδή μπορείτε να ενσωματώσετε το Apple Music ή το Spotify με το SoundHound (και το Shazam), το SoundHound μπορεί να προσθέσει αυτόματα τη μουσική σας με ετικέτα σε μια λίστα αναπαραγωγής στην εφαρμογή ροής μουσικής που έχετε επιλέξει.

Το Shazam δεν φαίνεται να έχει την επιλογή να προσθέσει μουσική στις λίστες αναπαραγωγής του Apple Music ή Spotify, αλλά χρησιμοποιεί τον λογαριασμό ροής μουσικής του για την αναπαραγωγή τραγουδιών στην εφαρμογή.

Πηγή

Σχόλια

  1. Όντως είναι πολύ καλές εφαρμογές, εμένα προσωπικά με έσωσαν από το μάταιο ψάξιμο τραγουδιών για τα οποία ήξερα ελάχιστα στοιχεία, ενώ πλέον βρίσκω ποια είναι σε δευτερόλεπτα ^^ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ βοηθιτικές εφαρμογές. Ένα κλικ και βρίσκεις το τραγούδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου