Σε επαφή... με τους αδελφούς Ντούροφ

Σε επαφή... με τους αδελφούς Ντούροφ

του Δημήτρη Χαραλάμπους

Πάβελ Ντούροφ (Pavel Durov)

Ο Πάβελ Βαλέριεβιτς Ντούροφ, γεννημένος στις 10 Οκτωβρίου 1984, είναι Ρώσος επιχειρηματίας που είναι περισσότερο γνωστός ως ο ιδρυτής της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης VK και αργότερα του Telegram. Είναι ο μικρότερος αδερφός του Νικολάι Ντούροφ. Από τότε που απολύθηκαν από τη θέση των Διευθύνοντων Συμβούλων του VK το 2014, οι αδελφοί  έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο αυτοεξόριστοι ως πολίτες του Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις. Το 2017, ο Πάβελ εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Young Global Leaders ως εκπρόσωπος της Φινλανδίας. Σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Ντούροφ πολιτογραφήθηκε ως Γάλλος πολίτης στις 25 Αυγούστου 2021. Από τις 14 Μαρτίου 2022, η καθαρή περιουσία του ανέρχεται στα 15,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Νικολάι Ντούροφ (Nikolai Durov)

Ο Νικολάι Βαλέριεβιτς Ντούροφ, γεννημένος στις 21 Νοεμβρίου 1980, είναι Ρώσος προγραμματιστής και μαθηματικός. Είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του Πάβελ Ντούροφ, με τον οποίο ίδρυσαν την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης VK και αργότερα το Telegram.

ΣεEπαφή (VKontakte)

Το VK είναι μια ρωσική διαδικτυακή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Αγία Πετρούπολη. Το VK είναι διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως από Ρωσόφωνους. Το VK επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους δημόσια ή ιδιωτικά, να δημιουργούν ομάδες, δημόσιες σελίδες και εκδηλώσεις, να κάνουν κοινή χρήση και να προσθέτουν ετικέτες σε εικόνες, ήχο και βίντεο και να παίζουν παιχνίδια που βασίζονται σε πρόγραμμα περιήγησης.

Από τον Αύγουστο του 2018, το VK είχε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια λογαριασμούς. Είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος στη Ρωσία. Το κοινωνικό δίκτυο ήταν επίσης δημοφιλές στην Ουκρανία μέχρι που απαγορεύτηκε από το κοινοβούλιο της το 2017.

Σύμφωνα με το SimilarWeb, το VK είναι ο 16ος ιστότοπος με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο.

Τηλεγράφημα (Telegram)

Το Telegram είναι μια δωρεάν υπηρεσία ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων (IM) βασισμένη σε σύννεφο πολλαπλών πλατφορμών. Η υπηρεσία παρέχει επίσης κρυπτογραφημένες βιντεοκλήσεις από άκρο σε άκρο, VoIP, κοινή χρήση αρχείων και πολλές άλλες δυνατότητες. Κυκλοφόρησε για iOS στις 14 Αυγούστου 2013 και Android τον Οκτώβριο του 2013. Οι διακομιστές του Telegram διανέμονται παγκοσμίως για μείωση του συχνού φόρτου δεδομένων με πέντε κέντρα δεδομένων σε διαφορετικές περιοχές, ενώ το επιχειρησιακό κέντρο εδρεύει στο Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Διάφορες εφαρμογές πελατών είναι διαθέσιμες για επιτραπέζιους υπολογιστές και πλατφόρμες για κινητές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων εφαρμογών για Android, iOS, Windows, macOS και Linux (αν και η εγγραφή απαιτεί συσκευή iOS ή Android και έναν αριθμό τηλεφώνου που λειτουργεί). Υπάρχουν επίσης δύο επίσημες δίδυμες εφαρμογές ιστού της Telegram, οι WebK και WebZ και πολλοί ανεπίσημοι πελάτες που κάνουν χρήση του πρωτοκόλλου του Telegram. Όλα τα επίσημα στοιχεία του Telegram είναι ανοιχτού κώδικα, με εξαίρεση τον διακομιστή που είναι κλειστού κώδικα και ιδιόκτητος.

Το Telegram παρέχει κρυπτογραφημένες φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις και προαιρετικές κρυπτογραφημένες «μυστικές» συνομιλίες από άκρο σε άκρο. Οι συνομιλίες και οι ομάδες στο cloud είναι κρυπτογραφημένες μεταξύ της εφαρμογής και του διακομιστή, έτσι ώστε οι ISP και άλλοι τρίτοι στο δίκτυο να μην έχουν πρόσβαση σε δεδομένα, αλλά ο διακομιστής Telegram μπορεί. Οι χρήστες μπορούν να στέλνουν μηνύματα κειμένου και φωνής, να πραγματοποιούν φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις και να μοιράζονται απεριόριστο αριθμό εικόνων, εγγράφων (2 GB ανά αρχείο), τοποθεσιών χρηστών, κινούμενων ετικετών, επαφών και αρχείων ήχου. Τον Ιανουάριο του 2021, το Telegram ξεπέρασε τους 500 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Ήταν η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις παγκοσμίως τον Ιανουάριο του 2021 με 1 δισεκατομμύριο λήψεις παγκοσμίως από τα τέλη Αυγούστου 2021.

Στις 21 Μαρτίου 2022, το μερίδιο χρήσης του Telegram εκτινάχθηκε στο 63%, ξεπερνώντας το μερίδιο χρήσης του WhatsApp που ήταν 32% και έγινε το πιο δημοφιλές εργαλείο ανταλλαγής μηνυμάτων στη Ρωσία.

Πηγές: 1 | 2 | 3 | 4

Σχόλια